Diepe bindweefselmassage is een massage die zich specifiek richt op spanningen en blokkades in zowel lichaam als geest. Het bindweefsel staat in connectie met zowel het lichaam als geest ook wel de body mind connectie . genoemd. Deze zijn gelijktijdig met elkaar verbonden ze geven beide informatie aan elkaar door en communiceren met elkaar. Wanneer er spanning in het lichaam aanwezig is raken deze informatiestromen geblokkeerd. Het word dan minder goed mogelijk om te voelen en/of om naar de signalen ven het lichaam te luisteren. De diepe bindweefselmassage is een holistische manier van werken waardoor het lichaam de ruimte geeft aan ontspanning en herstel van de balans. Bindweefsel geeft het lichaam zowel vorm en structuur als kracht en flexibiliteit. Spanningen die in het bindweefsel worden vastgezet, zorgen ervoor dat de weefsels minder flexibel en dus stijver worden. Ook emotionele of mentale spanningen hebben zo hun uitwerking op het bindweefsel. Wanneer emoties (nog) niet zijn verwerkt of wanneer we niet in contact staan met ons lichaam worden de spanningen die hieruit voortkomen in de bindweefsel van het lichaam opgeslagen en vastgehouden.

Klachten die er dan in kunnen sluipen zijn:

  • Schouder,- nek,- en rug klachten
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn / migraine
  • Spanningspijn en stijfheid van de spieren en gewrichten.
  • Burn out.

Werking van diepe bindweefsel massage

Diepe bindweefsel massage is erop gericht om de verbinding tussen lichaam en geest weer te herstellen. Hierdoor kan je weer in contact worden gebracht met je diepere lagen, zowel fysiek als mentaal / emotioneel. Het kan je op een natuurlijke manier helpen ter ondersteuning bij bewustwording en innerlijke groei.

Effecten van bindweefselmassage

  • Loslaten van spanningen (zowel fysiek als emotioneel)
  • Herstel van spanningsklachten (ook Chronische klachten)
  • Terugkeer van mobiliteit en bewegingsvrijheid
  • Loslaten van spanningspatronen
  • Meer energie en een betere gemoedsrust
  • Meer in contact zijn met lichaam en gevoel (bewustzijn)

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen. Zo'n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) tot het rollen van de huid. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen' verminderen. Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.

Hoe werkt het?

Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De zenuwen die onze organen 'aan het werk' zetten, lopen door de wervelkolom. Vanuit hier ontspringen ze via de wervels naar delen of organen in het lichaam. De zenuw die bijvoorbeeld de maag aanstuurt, komt halverwege de rug vanuit het ruggenmerg. Wanneer iemand maagklachten heeft, is dat op deze plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden, zit als het ware niet ‘los'. Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen. Nog een voorbeeld: mensen met een slechte vaatfunctie in de benen, voelen vaak na enige minuten behandeling in het lage rug- en bekkengebied dat hun benen en voeten warmer worden. Dat komt omdat de zenuw die de bloedvaten in de benen aanstuurt, laag in de rug ontspringt vanuit de wervelkolom. Bindweefselmassage is van invloed op het vegetatieve deel van het zenuwstelsel. Dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.

De behandeling

Als eerste zal de masseur vragen of er klachten zijn en waar deze uit bestaan. Ook is in het vraaggesprek aandacht voor de algehele lichamelijke conditie, het mentale welbevinden en medicijngebruik. Dit doet de masseur omdat bindweefselmassage van invloed kan zijn op eerdere operaties en oude of al langer bestaande klachten. De behandeling begint met een rugonderzoek dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan de masseur opmaken waar zich de eventuele klachtenzones bevinden. Vervolgens wordt (liggend op de tafel) met massagegrepen in of van het bindweefsel de doorbloeding geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Afvalstoffen of verklevingen worden zo losgemaakt. De grepen worden op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op de armen, benen, romp en gezicht plaatsvinden.

Na afloop wordt het rugonderzoek herhaald. Bindweefselmassage kan eenmalig worden uitgevoerd om onderliggende probleemzones te belichten. Maar er zijn ook meerdere behandelingen mogelijk om zo aanwezige stoornissen te verminderen.

Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier. Indien iemand sterk op de behandeling reageert, zal de masseur niet te lang doorgaan. De tijdsduur kan door meerdere behandelingen, verspreid over enkele weken opgevoerd worden.

Aangezien bindweefselmassage niet altijd even prettig aanvoelt, is het prettig om aansluitend een ontspanningsmassage te ondergaan.

Technieken

Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage. Bij de oppervlakkige techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met vingertoppen. Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn. Bij de derde techniek trekt de masseur met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen.

Effect

De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen. Deze verschijnselen dienen binnen 24 uur voorbij te zijn.

Na meerdere behandelingen kunnen klachten verdwijnen.

Voor welke problemen wordt het gebruikt?

Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtsproblemen en slapeloosheid.

De technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en op cellulite, striae en littekenweefsel.

 

 

DIEPE BINDWEEFSEL MASSAGE

ADRES

Stationsweg 1, 6515 AC

Nijmegen / Ressen

 

CONTACT

T 06 21 264 056

E lana@vitarose.nl

©2015 COPYRIGHT VITA ROSE | DESIGN AND REALISATION GLORIA ANGELOVA